Zero Plastic

Een schone oceaan is te belangrijk

Watersport, schoon water en een vrijwel oneindige energiebron zijn de ingrediënten voor de betrokkenheid van TeqJob met een schone oceaan. Alles wat leeft op deze aarde is afhankelijk van schoon water en plasticvrije oceanen. Wat er in eerste instantie als het product van de toekomst uitzag heeft zich in snel tempo ontwikkeld tot één van de grootste gevaren die de mensheid snel moet oplossen om te voorkomen dat de totale voedselcyclus in gevaar komt. Ben je nog niet helemaal overtuigt van dit gevaar….. Wat dacht je van het feit dat als er geen veranderingen plaatsvinden er in 2050 meer plastic in de Oceanen drijft dan er vis in zwemt. Dit is te lezen in een rapport van het World Economic Forum.

Plastic

Uitgevonden rond 1820 in de vorm van een soort piepschuim heeft ondertussen een zo groot toepassingsgebied dat het in vrijwel al onze gebruiksvoorwerpen voorkomt. Superhandig allemaal en als we het na gebruik allemaal netjes zouden weggooien in de daarvoor bestemde recycling processen zou er nog niet heel veel aan de hand zijn. Alleen maken sommige onder ons wel eens een vergissing en gooien plastic voorwerpen of onderdelen weg in de ‘natuur’. En dan komt het in een andere kringloop die uiteindelijk niet heel positief uitpakt voor ons en de rest van alle levende wezens op deze aarde. Dit weten wij ook allemaal wel en toch………

plastic in de oceaan

Italië

Italië is het eerste Europese land waar het eenmalig gebruiken van niet-biologisch afbreekbare plastic tasjes verboden is. In januari 2011 voerde minister van Milieu Stefania Prestigiacomo het verbod in. Een grote stap, want Italië gebruikte maar liefst 25% van alle tasjes in Europa, wat gelijk staat aan ongeveer 350 tasjes per persoon. (bron: BBC, Huffington Post, France24)

Natuurlijk dat wij tegenwoordig in Nederland moeten betalen voor die plastic tasjes is een hele vooruitgang. Daarbij hebben wij een goed ingerichte  afvalverwerking cyclus. Maar toch…. verbieden betekend dat er echt een alternatief gevonden moet worden.

zeepaardje wattenstaafje

Cijfers

33% van de geproduceerde plastic komt ongewenst in de natuur terecht. In 2014 werd er 311.000.000 ton plastic geproduceerd dus dan vervuilen wij de natuur met ongeveer 100 miljoen ton plastic per jaar. Dat is wereldwijd per minuut een vrachtwagen met plastic die wij in onze natuur dumpen. Richting 2050 zal dit zonder tegenmaatregelen groeien naar 4 vrachtwagens per minuut.

TeqJob en ZeroPlastic

Het idee om een eigen bedrijf te beginnen is ontstaan tijdens een Kitesurf vakantie op Zanzibar. Daar kun je goed de gevolgen zien van alle plastic die ondertussen in de zee aanwezig is en die daar niet thuishoort. Je kan letterlijk niet 10 meter over het strand lopen zonder geconfronteerd te worden met plastic afval, hier kunnen wij duidelijk niet praten over een schone oceaan. Toen heb ik mij direct voorgenomen dat er vanuit TeqJob vanaf de eerste verdiende euro minimaal 0,5% van de omzet gaat naar het schoonmaken van onze oceanen.

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving.
KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06

Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram